Fibrofog
Veel mensen die fibromyalgie hebben. Hebben ook last van fibrofog/brainfog/hersenmist. En ja, ik heb er ook last van.
Sinds ongeveer een jaar, weet ik nu. Dat het bij fibromyalgie hoort. Daarvoor dacht ik altijd, dat ik gewoon een beetje vergeetachtig was, moeilijk uit mijn woorden kan komen, etc..

Meest voorkomende symptomen
1. Problemen met concentreren:
Ik kan mij soms moeilijk concentreren. Vooral als het heel druk is, om mij heen. Of, als ik te veel prikkels krijg. Dan moet ik één regel soms meerdere keren lezen. Om echt door te hebben. Wat daar nu staat.

2. Slechte korte termijngeheugen/vergeetachtig:
Vroeger, was ik een lopende agenda. Een kalender? Die had ik niet nodig. Ik kon het allemaal wel onthouden. En nu? Ben ik zo blij met de kalender. Zowel de papieren, als die op mijn telefoon. Ik vergeet heel snel weer dingen. Bijvoorbeeld, hoe laat ik bij de huisarts moet zijn.

Ik vergeet soms, waar dingen liggen. Zoals, mijn portemonnee of telefoon. Ik heb wel eens gehad. Dat ik overtuigd was. Dat mijn portemonnee op de vaste plek lag, in de kamer. Ik kijk op die plek, maar geen portemonnee. Hierdoor raak ik helemaal in paniek. Waar ligt die dan? Gelukkig heb ik een man. Die wel helder kan denken. En haalt de portemonnee uit de auto (waar die dan negen van de tien keer ligt).

3. Onzekerheid: Wanneer ik aan iets nieuws begin. Ben ik best wel onzeker. Ik krijg dan het gevoel. Dat ik het helemaal niet kan. Of, ik ben niet goed genoeg. In een grote groep, kan ik ook heel onzeker zijn. Zullen ze mij wel aardig vinden? Heb ik wel iets gemeen met deze personen? Soms lijkt het, dat ik niet onzeker ben. Dit komt, omdat ik het mijzelf heb aangeleerd. Om dit te maskeren.

Maar, of ik dit ook aan de fibromyalgie moet wijten? Dat weet ik niet. Ik heb zelf een idee, dat het ook een gedeelte van mijn autisme kan komen. Dat ik geen geweldige jeugd had thuis, helpt natuurlijk ook niet. Net als het pesten op school.

4. Moeilijk uit woorden komen:
Iedereen die mij kent. Weet, dat ik een vlotte babbel heb. Dit komt mede, omdat ik soms niet weet. Hoe ik dingen moet zeggen. Daarom maak ik er, vaak, langere zinnen van.
Doordat ik soms moeilijk uit mijn woorden kan komen. Durf ik ook niet goed een gesprek aan te gaan. Of, mee te praten in een discussie. In mijn hoofd, weet ik precies hoe ik het moet zeggen. Maar, het komt soms niet uit mijn mond.

Ook kan ik soms niet op woorden komen. Neem nu twee weken terug. Ik kon niet op het woord navelstreng komen. Ik wist, dat het met baby’s te maken had. Ook iets wat werd doorgeknipt. Maar niet, wat het woord was. Dat is soms, zo frustrerend.

Vermoeidheid
Ik verneem wel, dat ik er meer last van heb. Als ik heel erg moe ben. Of, als ik het heel druk heb. Het is dan net, of er watten in je hoofd zit. Het concentreren gaat moeilijk. Het praten wordt dan ook meer een probleem. Ik verneem wel, dat alles dan wel beter wordt in het engels. Daarmee bedoel ik het spreken. In het schrijven, ben ik echt een dyslect in. Terwijl ik geen dyslectie heb.
Zijn er meer mensen met fibro die lasten hebben van de fibrobrain?


0 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: