In de nacht van 7 op 8 april 1945, zijn franse parachutisten in bezet Drenthe gedropt.

Parachutist

De geallieerden, wilden het noorden bombarderen, net als in Frankrijk. Dankzij koning Wilhelmina, is dit niet gebeurd. Zij was bang, dat het noorden onder water zou komen te staan.

Hierdoor is operatie Amherst ontstaan. Ongeveer 700 parachutisten werden gedropt in Drenthe. Met als doel, bruggen bezetten en verwarring onder de Duitsers stichten.

Onder meer, door geen goeie kaarten, komen de parachutisten niet allemaal op de juiste plaats terecht. De para’s komen verspreid over heel Drenthe, waaronder Spier en zelfs Friesland.

Twee weken geleden, op zondag 7 april 2019 springen ongeveer veertig parachutisten, uit verschillende landen. Waaronder Noorwegen en Zweden. Met originele parachutes. Ze springen 500 meter vanuit een Antonov-2. De herdenking wordt georganiseerd door Commemorative Airborne Foundation Europe.

Voordat er gesprongen wordt. Krijgen we nog een korte uitleg. Wat er is gebeurd, tijdens de oorlog. Ineens horen we het geluid van een vliegtuig. Het blijkt, dezelfde vliegtuig te zijn. Die gisteren ook over ons huis vloog.

Anotov-2 d-fwjo

Voordat er gesprongen kan worden. Worden er eerst twee dummy’s naar beneden gegooid. Kijken hoe de windrichting is.
Na een ommekeer. Is het tijd voor de parachutisten, om te gaan springen.

Parachutisten springen

De para’s springen in groepjes van vijf. Het is een pracht gezicht, om het te zien. Het gaat soms ook maar net goed.

Een klein kusje

Na de sprong, hoort het opruimen van de parachute ook bij.

Parachute opruimen

Sommigen landen een aardig stuk van de landingsplek. Dat wordt een stukje lopen.

Bepakt en bezakt

Terwijl de één de parachute opruimt. En de ander de wandeling voortzet naar de afgesproken plek. Is het er ook even tijd. Om elkaar te feliciteren met de gelukte sprong.

Gelukkig is iedereen goed beneden gekomen. Op de afgesproken plek krijgt iedereen een flesje water en iets te eten.

Ik ben blij, dat zoiets als operatie Amherst, herdacht word. Het is een groot gedeelte van onze geschiedenis. Wat we niet mogen verliezen of vergeten.

Ik hoop met heel mijn hart. Dat we, zoiets als WWII, nooit meer mee hoeven te maken. Laat elkaar leven. Heb elkaar lief. Er is al genoeg ellende op de wereld. Samen kunnen we er iets moois van maken.


0 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: