Het is alweer een tijdje geleden, dat ik een blog heb geschreven over mijn buik. Nee, er is nog steeds niet honderd procent bekend. Wat er nou precies in mijn buik afspeelt. Ja, ik ben wel weer een klein stapje verder dan de vorige keer.

Zoals je misschien wel in mijn blog to be continued …. hebt kunnen lezen. Ben ik bij de chirurg geweest voor mijn galblaas. Die bleek het niet te zijn. Ik werd weer terug gestuurd naar de huisarts. Nadat ze eindelijk de brief van de chirurg had ontvangen. Kunnen we weer verder. Mede door de brief van de huisarts. Word ik doorgestuurd naar de gynaecoloog.

Helaas betekend dit weer wachten. Want ja, de brief van de huisarts moet naar de gynaecoloog gestuurd worden. Dan moet ik weer wachten op de brief van de gynaecoloog. Wanneer ik daar terecht kan.

Laat ik nou net met mijn man in het ziekenhuis zijn, voor zijn ogen. Aangezien we toch moeten wachten. Besluit ik om een bezoekje te brengen aan gynaecologie. Nee heb ik en ja kan ik krijgen.
Ik vraag netjes of ze mijn brief van de huisarts misschien hebben ontvangen. Na even zoeken, hebben ze de brief gevonden. De brief wordt uitgeprint en bij de desbetreffende gynaecoloog neergelegd. Ik krijg te horen. Dat ik binnenkort hoor, wanneer ik terecht kan. De gynaecoloog moet eerst beoordelen. Hoeveel spoed er achter zit. Zo, dat heb ik alvast in de pocket.

Een paar dagen later, krijg ik de brief binnen. Volgende week kan ik al terecht bij de gynaecoloog. Wat ben ik blij, dat ik zo snel terecht kan. Ik ben nu toch wel heel benieuwd. Waar de pijn vandaan komt. Aan de andere kant, ben ik bang voor de inwendige echo. Elke keer als ik die krijg. Doet het pijn bij mijn linker eierstok. En daar zit ook de cyste.

Eindelijk is het dan zover. Op naar het ziekenhuis, naar de gynaecoloog. Ik neem van te voren mijn pijnstilling niet in. Om alles maar niet te beïnvloeden. Ik heb ze wel mee, zodat ik ze later in kan nemen. We zijn gelukkig op tijd (wat niet vaak gebeurd), zodat ik nog even naar het toilet kan (die mijn grootste vriend is, de laatste tijd).

Bij de gynaecoloog zijn we snel aan de beurt. Dat is ook wel eens anders geweest.
Voordat hij met het onderzoek begint. Stelt hij eerst een paar vragen. Waar ik last van heb, wat voor medicijnen ik gebruik. Dan is het tijd voor de inwendige onderzoek. Eerst ga ik nog snel even naar het toilet. Ik zei toch, die is mijn grootste vriend. Ik vind het al niks om daar met je hoeha open en bloot voor een mannelijke gynaecoloog te liggen. Maar, de inwendige onderzoek doet altijd pijn.

Zo ook deze keer. Aan de rechterkant heb ik geen pijn. Ziet mijn eierstok er ook goed uit. Maar dan gaat hij naar de linkerkant. Het voelt alsof messen mij in mijn buik en rug steken. In mijn ooghoek zie ik nog snel de cyste. Een klein pingpong balletje. Voor de rest heb ik niet gekeken. Het deed mij te veel pijn. Door de pijn, hoefde de eendenbek niet tevoorschijn gehaald te worden. Wel moest er nog even met de vinger gevoeld worden.

Daarna is het onderzoek voorbij. Ik ben blij, dat ik eindelijk mijn kleren weer aan kan doen. Mede door het onderzoek. Maar ook, doordat ik mijn medicijnen niet heb ingenomen. Heb ik veel pijn aan mijn buik. Gaat het lopen ook weer heel slecht. Ik ben blij, als ik weer kan zitten.

Na alles wat de gynaecoloog heeft gehoord en gezien. Denkt hij, dat ik last heb van endometriose. Tien jaar geleden is mijn baarmoeder verwijderd. Daar is endometriose gevonden. Elke keer als ik een inwendig onderzoek heb gehad. Deed het altijd pijn bij mijn linker eierstok (ook na het verwijderen van mijn baarmoeder). Wanneer mijn man en ik seks hebben. Doet het negen van de tien keer pijn. De pijn in mijn buik. Zit ook aan de linkerkant.

Om zeker te zijn, dat het endometriose is. Heeft de gynaecoloog een MRI scan aangevraagd. Het enige waar ik tegen op zie. Dat ik zolang stil moet liggen. Of, dat ik tijdens de scan naar het toilet moet.
Tevens gaat hij overleggen met een collega van hem. Zij is gespecialiseerd in endometriose.

Nu weet ik het niet helemaal zeker. Mocht er toch iets uit de scan komen. Maar, het is niet helemaal duidelijk. Kan het zijn. Dat ik een kijkoperatie krijg. Om te zien, hoe ver de endometriose zit. Of, ze het kunnen opereren. Kunnen ze het in het ziekenhuis in Assen niet opereren? Dan kan het zijn, dat ik doorgestuurd wordt naar Groningen of Zwolle. Dan ga ik toch liever naar Groningen, omdat ik daar ook vandaan kom.

Tja, het is weer heel veel om te verwerken. Mijn autisme maakt daarom ook overuren. Vooral met de niet vragende vragen (zal ik in mijn volgende blog iets over vertellen). Het maakt mij ook wel een beetje bang. Wat als ze nu niks kunnen vinden op de MRI scan? Wat gaat er dan gebeuren?
Als ze wel iets vinden op de scan? Kan het dan ook kwaadaardig zijn? (angst, omdat mijn moeder is overleden aan borstkanker)

Ik hoef niet lang meer te wachten op de scan. Volgende week krijg ik hem al. Gelukkig heb ik al vaker een scan gehad. Zodat ik weet, wat mij te wachten staat. Toch blijf ik het een rotding vinden. Door de spanning, vind ik het moeilijk en pijnlijk om lang stil te liggen.

Een week later krijg ik uitslag van de MRI scan. Weet ik, wat de gynaecoloog verder wil gaan doen. Tot die tijd gaat er van alles door mijn hoofd. Zoek ik zoveel mogelijk afleiding. Om er maar niet aan te denken. Door de medicijnen die ik slik. Kan ik nog redelijk goed functioneren. Ik merk wel, dat ik sneller moe word. Nog steeds grote vrienden ben met het toilet. Het pijnlijk voor mij is, om op mijn buik te slapen. Terwijl dat nou net mijn lievelings houding is.

Ik ben bang, wat er allemaal gaat gebeuren. Of, wat er misschien niet gaat gebeuren. Als ze niks vinden, ga ik dan naar de internist? Als dat zo zou zijn. Had de chirurg dat ook wel bevestigd.
Aan de andere kant, blijf ik nu vechten. Ik wil nu wel eens weten. Wat speelt zich af in mijn buik. Waar komt het vandaan? Wat kan er aan gedaan worden? Zodat ik mijn leven, eindelijk, weer op kan pakken.

Waar ik nieuwsgierig naar ben. Zijn er meer mensen die fibromyalgie en endometriose hebben? Wat zijn de klachten, die je hebt van de endometriose? Wat heeft de arts voor jou kunnen betekenen? Laat het me weten in een berichtje.


0 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: